Мирослава Кацарова


Мира и джазът се познават отдавна. Любовта на певицата към музиката на Майлс Дейвис, Ела Фицджералд и Били Холидей датира от ученическите й години в езиковата гимназия в Пловдив. От 2000-та година Мира се занимава активно със създаването на качествен и модерен джаз. Тогава излиза първият й авторски албум „Бяло в бяло". Огромна роля в неговото създаване има великолепният български пианист и близък приятел на Мира, Румен Тосков-Рупето. За срещата и работата си с Рупето тя казва, че е съдбовна и че той винаги ще си остане нейният най-голям учител по музика.

През 2012 година Мира покани почитателите си на изключително музикално пътешествие на юг, към родината на боса нова, танго и латино джаза със своя втори студиен албум „Vuelvo al sur". Музиката в него е фина, нежна и упойваща като хубав летен следобед, изпълнен с лекота, споделен с любими хора и зареден с топлото усещане, че си у дома... Последният диск на Мира бе приет много позитивно от публиката и музикалните журналисти в България. Неговият отзвук ще бъде приятно допълнен от новите проекти и композиции на певицата, които предстои тя да реализира скоро.

Когато не е на сцената, гласът й може да се чуе на честотата на радио Джаз ФМ, в авторските й предавания „Дезафинадо" и "Singin' n Swingin". Всяка седмица Мира споделя със слушателите на радиото най-добрите примери от света на красивия латино джаз и представя най-забележителните гласове от световната сцена.

Джаз певицата има щастието да работи с някои от най-добрите български музиканти, част от които - като Веселин Веселинов-Еко и Христо Йоцов, са с нея от самото начало. А всеки концерт на Мира е задушевен, личен и много специален по отношение на връзката между музикантите и публиката.

Заедно със семейството си тя живее в родния си Пловдив, който пулсира по различен начин, зарежда я и я вдъхновява. Там има възможност да забави темпото и да се вгледа и изживее стойностните неща във всеки един ден.

Интересите на Мира се простират и извън музиката, която изпълва голяма част от ежедневието й, и са свързани с философията и психологията. Освен това тя има диплома по богословие и е автор на редица преводи от френски на български. Част от свободното си време Мира използва и за друга своя страст – книгите.